Aa’mal laylat al-qadr

Deel dit

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

بِسْمِ ٱللَّٰهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ  

Jum’a mobarak, beste volgers!   

83 jaar lang Allah (swt) aanbidden, 83 jaar aan beloning en 83 jaar lang vergiffenis vragen. Dat klinkt al best veel. Maar wist je dat er één nacht is, die even waardevol is als deze 83 jaar? 

Bijna ieder kent de waarde van de heilige maand Ramadan, wat nog van korte duur is. We kennen het als een maand van vasten, aanbidding, verbetering en vergiffenis. Maar wat is het, dat deze maand zo speciaal maakt? Het gene wat deze maand ver boven de andere maanden laat uitsteken is Laylat-al Qadr, oftewel ‘De nacht van de goddelijke beschikking’1. Dit is de meest waardevolle nacht binnen de Islam. 

Gedurende deze nacht is de heilige Qur’an, welk de woorden van onze Schepper omvat, geopenbaard aan de profeet Mohammed (saww). Allah (swt) heeft ons op de hoogte gesteld van de wonderen die deze nacht met zich meebrengt in Surat al-Qadr. 

‘’Waarlijk! Wij hebben hem (de Qur’an) neergezonden in de Waardevolle Nacht. En wat doet jou weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De Engelen en de Geest (Djibril) daalden in haar neer met Allah’s toestemming, voor elke beschikking. Vrede heerst in deze nacht, tot aan de ochtendschemering.”2 

SubhanAllah, duizend maanden, oftewel 83 jaar. Maar in welk opzicht is deze ene nacht beter dan duizend maanden? In die van de beloning van goede daden, vergiffenis en het beantwoorden van gebeden door De Meest Barmhartige, De Meest Genadevolle3. We geloven ook dat het hiermee de nacht is die de loop van het jaar bepaalt. 

De exacte datum van deze nacht is onbekend. Door middel van ahadith hebben we vast kunnen stellen dat het waarschijnlijk de nacht van de 19e, 21e of 23e is. Daarom behandelen wij ieder van deze nachten als Laylat al-Qadr.  

Hoe bereiden we ons voor op deze bijzondere nacht en wat zijn de Aa’mal (geadviseerde handelingen) die we kunnen uitvoeren, voor een optimaal resultaat? Allereerst, het wakker zijn op zichzelf is al van grote waarde. Daarnaast draait de nacht om het veelvuldig naar vergiffenis vragen, het lezen van de Qur’an, zelfreflectie en het verrichten van optionele gebeden. Onderaan de pagina zie je enkele Aa’mal die van grote waarde zijn. 

Het toepassen van ‘zelfreflectie’ wordt soms vergeten. Zelfreflectie komt neer op het analyseren van jezelf; het nadenken over je tekortkomingen en het uitzoeken hoe jij jezelf kan verbeteren in de toekomst; het begrijpen hoe deze tekortkomingen ontstaan en welke factoren hier allemaal invloed op hebben; het zoeken naar hoe wij de beste versie van onszelf kunnen worden volgens het woord van Allah (swt); het vergelijken van je huidige versie met deze beste versie en nog veel meer.  

Voorwaar, de profeet Mohammed (saww) heeft de waarde van reflectie benadrukt: “Een uur lang contemplatie is meer waardevol dan een heel jaar aan aanbidding.” 4 

We proberen zoveel mogelijk geadviseerde handelingen uit te voeren op deze waardevolle nacht, maar vergeten dat reflectie en oprechtheid meer waarde hebben dan eindeloos gebeden verrichten. Maar hoe kan iets als zelfreflectie meer waarde hebben dan veel gebeden verrichten? (Zelf)reflectie leidt tot manifestatie van het goede en creëert afstand tussen jou en het slechte. (Zelf)reflectie leidt tot verlichting van het hart en de ziel. (Zelf)reflectie herinnert ons aan de Akhirah (het hiernamaals) en herinnert ons aan het feit dat deze wereld tijdelijk is.  

Dus, bereid jezelf goed voor op deze nacht en maak optimaal gebruik van de wonderen van deze waardevolle nacht. Vergeet niet het bespoedigen van de terugkeer van imam al-Mahdi (ajf) mee te nemen in je gebeden. 

اللهم صلِ على مُحمدٍ وآل مُحمد وعجل فَرجهم 

Geadviseerde handelingen tijdens Laylat al-Qadr 

  • Verricht de Grote Wassing (De Ghusl) 
  • Verricht de Kleine Wassing (De Wudhu). 
  • Schenk een donatie/aalmoes  
  • Verricht 2 Rak’at aan gebed en reciteer bij iedere Rak’at eenmaling surah al Fatiha en 7 keer surah al ikhlaas 
  • Vraag hierna om vergiffenis door het volgende 70 keer te reciteren: 

أَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَأَتُوبُ إلَيْهِ 

astaghfiru allaha wa atubu ilayhi 

“Ik verlang naar de vergiffenis van Allah en ik toon berouw tegenover Hem” 

  • Verricht 100 Rak’at aan gebed 

Dit bestaat uit 50 keer 2 rakaat aan gebed, reciteer bij iedere Rak’at eenmaling surah al-Fatiha en 10 keer surah al-Ikhlaas 

  • Aa’mal van de Quran (zie link) 5 
  • Dua Jawshan Kabeer/Saghier  
  • Salat al-Layl 

Bestaat uit 11 rak’aat, dat wordt onderverdeeld in Nafilah (8 rak’aat), Salat al-Shaf’a (2 rak’aat) en Salat al-Witr (1 rak’aat) 

Bronnen 

[1] In het Engels vertaald als the Night of Power. 

[2] Qur’an (vers 97) 

[3] Twee van de 99 namen van Allah (swt): al-Rahman en al-Raheem 

[4] Bron: De heilige Profeet (saw), Tadhkerah al-Haqaiq, P.293 

[5] https://www.duas.org/mobile/ramadan-laylatul-qadr.html 

Deel dit