Een wijze les uit het leven van Imam Ali (as)

Deel dit

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

Imam Ali (as) wordt in de wereldgeschiedenis benadrukt als een van de meest nobele en wijze leiders. Hij leerde mensen ruimhartig te zijn en overal vrede en genegenheid te verspreiden.

Een van zijn meest populaire citaten is: ‘’Het leven bestaat uit twee dagen, één voor jou en één tegen jou.  Dus als het voor jou is, wees dan niet trots of roekeloos. En als het tegen jou is, wees dan geduldig. Want beide dagen zijn een test voor jou.’’ (1)

Men ziet dat hij niet enkel spreekt, maar dat hij zijn woorden implementeert ongeacht zijn situatie. In zijn arme dagen, maar ook in zijn dagen als khalief (islamitische leider) van Allah (swt).

Imam Ali (as) sprak niet alleen met respect en nederigheid tegen zijn geliefden, maar zelfs tegen zijn vijanden. Hij behandelde ze zoals hij behandeld zou willen worden.

De gebeurtenis voorafgaand aan de dood van Imam Ali (as) toont dit op een unieke wijze aan. Ibn Muljam, die een sterke afkeer tegen imam Ali (as) had ontwikkeld besloot om de imam te doden bij het gebed. Na dat hij de moskee was binnen gedrongen en imam Ali (as) met een vergiftigde zwaard op het hoofd had geslagen, raakte hij in paniek. Hij vroeg om water en imam Ali (as) vroeg zijn zonen imam al-Hassan (as) en imam al-Hussain (as) om Ibn Muljam een glas water te geven. Ondanks de fatale slag op zijn hoofd verloor hij zijn menselijkheid en barmhartigheid niet.

Dit heeft mij doen reflecteren. Hoe behandelen wij onze rivalen of vijanden? Hebben wij ook genade en barmhartigheid naar ze toe, ongeacht of ze ons pijn hebben gedaan? Hoe snel kunnen wij onze broeders en zusters vergeven? 

Een wijze les die ik meeneem uit het leven van Imam Ali (as) is vergiffenis. Waarom is de naam van Imam Ali (as) in de geschiedenis zo bekend? Hij staat bekend om zijn gulheid en vredige karakter. Imam Ali (as) zegt: “de beste eigenschap die je als mens kunt hebben is vergiffenis”. (2)

Wat ik meeneem uit zijn leven is dat woede en boosheid je nergens brengt in het leven. Je maakt jezelf als persoon zwak. Hoe kan iemand die anderen niet vergeeft, verwachten dat hij door de Almachtige Allah (swt) wordt vergeven? Imam Ali (as) zegt: “Niets is respectabeler dan vergeving en verdraagzaamheid.” (3)

Hij was een levend exemplaar van hoe men eerst zichzelf dient te onderwijzen en ontwikkelen, alvorens men streeft naar het onderwijzen van zijn medemens.

Dat zie je ook terug gedurende de tijd van zijn leiderschap. Mensenrechten kregen de hoogste waarde. Men had recht op leven, vrijheid van meningsuiting, recht op gelijkheid (tussen rassen) en vrijheid van handelen.

Bron: (1) (2) (3) Various sayings of Imam Ali Ibn Abi Talib (as)

Deel dit