Filosofie achter het vasten

Deel dit

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

بِسْمِ ٱللَّٰهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

O jullie die geloven! Het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor degenen die vóór jullie waren, hopelijk zullen jullie Allah vrezen. (Qur’an 2:184) 

De maand Ramadan is wederom van start gegaan en zoals ieder jaar, vliegen de dagen alweer snel voorbij, want zo zitten wij inmiddels alweer op dag 12! 

Zoals ieder jaar weer onthouden wij onszelf vanaf het ochtendgebed tot in de avond, van zowel eten als drinken. Maar, gedurende al deze jaren, is er ooit bij ons de vraag opgekomen waarom wij vasten? Want draait het vasten nou werkelijk waar enkel en alleen om het niet eten en drinken? Of zit er meer achter? Wat is de filosofie achter het vasten? 

In een overlevering lezen wij dat de heilige Profeet (sawws) zegt: ‘’ Hoe weinig is het aantal wel niet, van zij die daadwerkelijk vasten en hoe groot is het aantal van zij die (enkel) lijden aan honger en dorst.” 1 

Hieruit kunnen we duidelijk opmaken dat het vasten niet enkel om niet eten en niet drinken draait. 

Als we kijken naar de Qur’an vers aan het begin van dit artikel, dan lezen wij dat het vasten verplicht is gesteld voor de gelovigen met als doel godvrezendheid (Arabisch: Taqwa) te bereiken. De vraag is echter, hoe? 

Een van de belangrijkste aspecten wat bij het vasten komt kijken is wilskracht. Ieder mens heeft tot een bepaald punt de kracht en macht om nee te zeggen tegen zijn/haar verlangens. Het vasten traint ons op dit gebied. Want, wanneer jij nee kunt zeggen tegen eten en/of drinken, zou jij ook nee moeten kunnen zeggen tegen jouw verlangens die je hebt.  

Daarnaast is het bij het vasten niet zo dat enkel onze maag zich onthoudt van eten en drinken en daarmee ‘’vast’’. Het is de bedoeling dat al onze lichaamsdelen vasten en zich onthouden van datgene waar Allah (swt) ons beveelt afstand van te nemen. Zo zegt Sayeda Fatima al-Zahra (as): 

“Wat is de vastende persoon nou aan het doen, als hij zijn tong, zijn gehoor, zijn zicht en zijn ledematen niet beschermt (jegens zondes)?” 2 

De filosofie achter het vasten is dus om zich bewust te zijn van de aanwezigheid van Allah (swt) en de Imam van onze tijd, imam al-Mahdi (af). 

Tevens vasten gelovigen met als doel het ervaren van de honger en de dorst van de armen.  

Imam Hassan al-Askari (as) werd gevraagd naar de reden van het vasten en hij antwoordde: “Zodat de rijken de honger van de armen ervaren en hen kunnen zegenen met hun vrijgevigheid.” 3 

Moge Allah (swt) het vasten van ons allen accepteren insha’Allah! 

اللهم صلِ على مُحمدٍ وآل مُحمد وعجل فَرجهم 

1 Bihar ul-Anwar, v. 96 

2 Da’aim l-Islam, v. 1, p. 268 

3 Bihar ul-Anwar, v. 96, p. 369, nr. 50 

Deel dit